Low energy library

Summary

Describes the energy-conscious design of the new Lionel Robbins library at the London School of Economics, opened in 2001. States the original library suffered from wide variations in internal temperature and humidity, poor ventilation and generally oppressive ambience. In addition, glare on VDU screens and inappropriate artificial lighting were also problems for users. Reports how the shell has been cleaned and preserved and the interior has been transformed to create a new central atrium permitting daylighting in addition to artificial lighting with presence monitors, and natural ventilation with supplementary mechanical ventilation. Notes how the use of appropriate control strategies has kept energy consumption of the other services to a minimum.

Primary Author(s): Burton M

Source: Premises and Facilities Mgmnt., February 2002, 15-16.

             BSRIA Abstract Doc 000103426 Abs 20020530

For more information on this source please contact www.bsria.co.uk

 

Tell Us What You Think

Do you have a review, update or anything you would like to add to this article?

Leave your feedback
Submit