Creating An Energy Efficient Household Sun Trap

The Green Building Store have just released a case study on their website outlining how a couple in Dorset turned a simple house extension into a two storey ‘sunspace’ that remains warm in winter and cool in summer.

The design of the sunspace incorporates conservatory features with a higher proportion of conventional walls and non-glass roofing than in a normal conservatory. The windows allow the heat of the sun to provide free space heating but the specially designed glazing units are coated with silver bismuth and filled with argon gas to retain heat within the room. The roof glazing uses solar control glass that has insulating properties while simultaneously preventing overheating. Ventilation is simple and non-mechanical and relies entirely on opening windows.

Full details on the materials and products used are available from The Green Building Store

Source: The Green Building Store

Tell Us What You Think

Do you have a review, update or anything you would like to add to this news story?

Leave your feedback
Submit